Besök Norge över dagen

Förutom alla vackra sevärdheter och utflyktsplatser som Dalsland själv kan erbjuda kan du med enkelhet göra en dagsutflykt till grannlandet Norge. Startar du från de större orterna i Dalsland, såsom Åmål, Bengtfors och Mellerud, tar du dig över den norska gränsen efter cirka 1 timmes bilfärd. Utforska den vackra norska skogsbygden eller fortsätt cirka 1,5 timme till för att komma till den större staden Fredrikstad.

Med bil tar du dig enkelt från Dalsland till olika platser i den sydöstra delen av Norge. Ge dig av tidig morgon för att göra en dagsutflykt i huvudstaden Oslo eller nöj dig med att utforska den vackra norska naturen strax efter gränsen. Vill du besöka en mindre ort hittar du orterna Halden, Fredrikstad och Moss en bit in i landet. Här hittar du aktiviteter för alla intressen. På den statliga svenska hemsida Sweden Abroad kan du läsa mer om vad som gäller vid gränspassage mot Norge.

Halden

Strax efter den norska gränsen ligger tätorten Halden. Här hittar man fästningen Fredriksten som är en berömd sevärdhet. Fästningen är uppkallad efter Fredrik III av Danmark och det var här Karl XII stupade 30 november 1718. Sedan 2007 spelas tv-programet Allsång på Gränsen in varje sommar på Fredriksten, vilket är ett populärt arrangemang både för norrmän och svenskar. Väl värt ett besök om du är där under sommaren!

För den mer äventyrliga resenären finns här även Kletring på Grensen som är en av de största äventyrs- och klättringsparkerna i Norge. Här hittar du äventyr för alla nivåer, både nybörjare och erfarna. Här kommer både äventyrslystna barn och föräldrar ha en rolig dag tillsammans. I parken finns 16 olika klätterbanor, 230 olika hinder och flera olika ziplines. Ta med matsäck och tillaga på de tillgängliga grillarna.

Fredrikstad och Moss

Fredrikstad är en charmig stad som gör sig bäst under sommaren. Gamla stan i Fredrikstad är väl värt ett besök för den som gillar historia, då detta är en av de bäst bevarade städerna i Skandinavien. En solig sommardag är perfekt för att strosa runt bland de gamla vallarna och spana in Fredrikstads fästning. Avsluta med en kaffe i hamnen medan du spanar in kryssningsbåtarna.

Tätorten Moss och dess näromgivning är stället du ska bege dig till för sol och bad, här finns nämligen cirka 50 olika stränder att besöka. Här finns både stenstränder, sandstränder och gräs så du väljer vad som passar dig. För den som inte gillar att bada går det att bege sig ut till piren för att titta på småbåtar. Även detta är en perfekt sommarstad för en dagsutflykt.