Färgelanda

Färgelanda är en liten ort som ligger i Dalsland och tillhör Västra Götalands län. Även om det påstås att det finns en koppling ända tillbaka till fornhistorien till Håvesten, som var en bebyggelse i närheten, har det aldrig påvisats att det fanns en by där Färgelanda ligger idag. Håvesten räknas däremot sedan 2015 till Färgelanda. Men med det sagt finns det absolut ingen brist på historia i Färgelanda.

Färgelandas historia

Det som från början utgjorde orten var prästgården. Det fanns ett gästgiveri i en närliggande by vid namn Dyrtorp. När järnvägen drogs dit 1865 fick stationen namnet Färgelanda station men det som verkligen fick samhället att börja växa var sågverket som anlades 1906. Trots en brand år 1911, som totalförstörde verket och allt lager, byggdes ett nytt sågverk upp. Detta var den dominerande livnäringen och sågverket var bland de första att tillverka trähus som var monteringsfärdiga. Trots framgångarna lades denna tillverkning ner 1920.

Färgelanda sågverk lades ner 1990 och idag är den huvudsakliga näringen bilindustrin IAC och tre livsmedelsföretag. Men här finns även Dalslands folkhögskola som drar folk till orten. Det som på senare tid har satt Färgelanda på kartan är flyktingboendet som öppnades här 2015 i den tidigare konferensanläggningen Dagsholm hotell & konferenscenter. Lokalerna köptes i syfte att bli en flyktinganläggning som skulle hyras ut till Migrationsverket. Det startade med buller och bång när den nya ägaren kontaktades med sju dagars varsel om att flyktingar var på väg.

Färgelanda idag

Efter att i ett par år ha drivit flyktinganläggning för cirka 80 person stängdes aktiviteten ner 2017 och nu öppnas hotellet igen. Med tanke på golfbanan som ligger i närheten lär det dra nya besökare till orten. Det finns faktiskt en hel del att göra och se runt om i orten, även om den inte är stor eller ligger särskilt centralt. Men i likhet med många andra mindre orter jobbar kommunen aktivt för ett levande samhälle med aktiviteter och event för både boende och besökare.

Här kan du besöka ortens eget mejeri, DalSpira, som är Sveriges första mejeri att leverera getmjölk. Du kan även ta del av historia om du besöker Brötegården, som var häradshövdingens bostad mellan 1700-1876. Eller varför inte besöka Färgelanda kyrka som byggdes år 1870? Där kan du se en unik dopfunt tillverkad i täljsten, daterad till tidigt 1200-tal. Är du mer friluftsintresserad kan du vandra, cykla eller plocka svamp i det vackra naturreservatet Kroppefjället, ett stycke svensk vildmark. Även om Färgelanda kan verka lite anonymt lär du hitta många guldkorn här.