Kändisar från Dalsland

Dalsland ligger vackert väster om Vänern och gränsar till Norge, vilket gör att naturen på sina håll är helt häpnadsväckande. Det lilla landskapet utgörs av kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Åmål och Mellerud. Kändast av de alla är såklart Åmål som gett namn åt Lukas Moodyssons otroligt populära film Fucking Åmål. Trots att filmen inte spelades in i staden, utan i Trollhättan, har Åmål blivit starkt förknippat med filmen och än idag är det inte alla som vet att inspelningsplatsen var vårt egna Trollywood.

Från 1800-talshistoriker till moderna influencers

När det kommer till kända personer från Dalsland finns både OS-medaljörer, riksdagsledamöter, operasångare, 1800-talshistoriker och moderna influencers. Landskapets kändisar täcker alltså upp en hel del områden och utgörs av toppmoderna karaktärer till historiker med egna minnesstenar. Anders Fryxell föddes på sent 1700-tal och blev under följande århundrade en viktig historiker, skolman och kyrkoman. Hans författande har inspirerat många skönlitterära författare, där Viktor Rydberg och August Strindberg är värda att nämna. Några decennier efter Fryxells död restes en minnessten i hans namn utanför födelsegården i Edsleskog i Dalsland.

Gunnel Eklund – operasångerska

Gunnel Eklund solodebuterade på Stora Teatern i Göteborg som 20-åring. Då hade hon redan en gedigen utbildning från Musikhögskolan i Stockholm och Opera- och musikhögskolan i tyska Würzbur bakom sig. Under sin karriär hann hon med att arbeta på Stora Teatern i Göteborg, operahusen i Würzburg och i schweiziska huvudstaden Bern, Oscarsteatern i Stockholm och Den Norske Opera i Oslo. Hon har haft huvudrollen i ett 30-tal klassiska operor och operetter, bland annat i kända Barberaren i Sevilla där hon hade rollen som Rosina.

Influencers, skidåkare och riksdagsledamöter

Ida Warg är ett av de namn som nog känns igen bland den yngre generationen då hon går under den toppmoderna titeln influencer. Warg driver en blogg och en youtubekanal med vilka hon har vunnit flera priser på branschgalorna Blog Awards och Fitness Awards. Hon delar med sig av sin vardag och förser sina följare med bland annat utsökta recept och träningsprogram att utföra hemma eller i ett gym. Hon är även dansare och deltog 2006 i det populära dans- och underhållningsprogrammet Floorfiller.

Bröderna och längdåkarna Mathias och Thobias Fredriksson har båda representerat vårt land i åtskilliga mästerskap där Thobias i OS 2006 tog hem guld tillsammans med Björn Lind i herrarnas sprintstafett. Även hans bror har medverkar i OS och har flertalet guldmedaljer från både världscupen och de svenska mästerskapen. Ytterligare en skidmästare från Dalsland är Sandra Hansson som tagit guld i Junior-VM tillsammans med sina kollegor i stafett. Från landskapet kommer också Sten Tolgfors (m) och Britt Bohlin (s) som båda varit riksdagsledamöter under flertalet år.